Hvad skal der til for at bevare biodiversiteten i de danske skove?

17. december 2020

Hvad har skovmår, bølleblåfugl, skovgøgeurt, spætmejse og koralpigsvamp til fælles? De tilhører alle en meget stor og farvestrålende gruppe af arter, der kræver en skov natur, der får både tid og plads til at udvikle sig. Dette kan man nu læse meget mere om i bogen Forvaltning af biodiversitet i dyrket skov, som en række forskere under Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på KU nu har publiceret.

Bogen repræsenterer afslutningen på projektet Urørt skov eller naturnær skovdrift – hvad skal der til for at bevare biodiversiteten i de danske skove, som har kørt siden 2014 med en stor bevilling på 5.3 mio.kr. fra 15. Juni Fonden.

Projektet har omfattet en lang række forsøg med at fremme biodiversiteten i dyrket skov ved at ’veteranisere’ træer og bevoksninger og derigennem frembringe flere levesteder for skovens mere krævende organismer. Bogen giver fyldige anvisninger på metoder til at fremme biodiversiteten i den dyrkede skov, dels på basis af de konkrete forsøg og dels på en grundig og omfattende sammenstilling af eksisterende viden.

Den gennemillustrerede bog er skrevet for alle, der interesserer sig for biodiversitet i skov. Den primære målgruppe er dog fagfolk og studerende, som ønsker at gøre en positiv forskel for skovens natur. Hvad enten det handler om at høste lavthængende frugter, eller ambitioner om at omlægge hele skove til naturlige refugier for de mange spændende arter i den danske skovnatur.

Mere om bogen: https://www.academicbooks.dk/da/content/forvaltning-af-biodiversitet-i-dyrket-skov