8 unge kunstnere og designere modtager Fondens hæderspris

For niende år i træk uddeler 15. Juni Fonden hæderspriser til otte nyuddannede talenter inden for kunst og design, som har udmærket sig særligt på deres felt.
17. november 2022

Omsorg, fællesskab, dagdrømmeri, bæredygtighed og bevidsthedsudvidelse er nogle af de tematikker, der optager årets modtagere af 15. Juni Fondens hæderspriser. I deres respektive afgangsværker kommer de udvalgte kunstnere og designere både rundt om de store globale og politiske strømninger, men også helt ned i det nære, det kropslige og det familiære. Værkerne og projekterne stiller spørgsmålstegn ved vores fælles udfordringer i behandlingen af flygtningestrømme, i vores rummelighed og evne til at danne nye omsorgsfulde fællesskaber samt til, hvad der sker med vores kropslige rester, når vi dør. Ligeledes ser vi på tværs af værkerne en genkomst fra tidligere perioders optagethed af surrealismen, ud-af-kroppen-oplevelser og en ny forbindelse og ophøjelse af dagdrømmeriet, det spirituelle og koblingen mellem krop og sind.

Fremtidens kunstnere og designere rammer således ned i højaktuelle samfundsmæssige problematikker samt i alment menneskelige forhold, som de med mod og iderigdom giver deres bud på, hvordan man kan adressere i 2022. Derfor hædrer 15. juni Fondens netop disse fremadstormende kunstnere og designere for at udvise kunstnerisk ambition og vilje til at gå i clinch med samfundets og menneskets store spørgsmål.

Fondens juryer har udvalgt otte af sådanne ekstraordinære talenter (herunder 2 design-duoer) og belønner deres afgangsarbejder med hver 50.000 kr. Med prisen ønsker 15. Juni Fonden at give hædersprismodtagerne et anerkendende skulderklap, samt en økonomisk håndsrækning, i håb om at dette kan være med til at åbne døre op på deres fremtidige færd inden for hhv. kunst og design.

De otte hædersprismodtagere er:

Kunst:

Emilie Imán for en maleri-serie på fem værker

Mathias Riis Andersen for skulpturen Remain Forever

Astrid Sandbæk for tekstil-installationen I landskab, I krop

 

Design:

Lidia Ruiz Diaz og Hafsa Jamal for biblioteks-kampagnen Spellbound – Daydreaming Landscapes (se foto)

Mathilde Marie Huss-Hansen og Linh Dieu Vu Pham for designforslaget Departure – Arriving as Future Citizens

Kasper Kyster Iversen for møbeldesignet The Master Collection

De to juryer, der har besøgt afgangsudstillingerne på landets tre designskoler og tre kunstakademier består af kvalificerede fagpersoner fra kunstscenen og designfaget. For kunstdelen består juryen af museumsinspektør fra Louisiana Anders Kold, kunstner Claus Carstensen samt kunstanmelder og skribent Mai Misfeldt. Bag designjuryen står programleder fra KADK Tine Kjølsen, direktør for Designmuseum Danmark Anne Louise Sommer og designskribent og -redaktør Charlotte Jul.

Hæderspriserne blev overrakt d. 17. november 2022 i fondens lokaler på Aboretet i Hørsholm.