Årets kunstkritiker 2023: Maria Kjær Themsen

Kunstkritikeren er et vigtigt led i forståelsen og formidlingen af billedkunsten. Rollen kan være kontroversiel, men helt overordnet er god og kvalificeret kunstkritik en hjørnesten i at fremme det bredere kundskab til billedkunsten, forståelsen af den og også ofte forståelsen af dens rolle.

Fonden støtter initiativer, der har langsigtet positiv effekt for udbredelsen, forståelsen og formidlingen af billedkunst.

Fonden har derfor sammen med AICA Danmark, Foreningen af Danske Kunstkritikere, besluttet at sætte pris på kunstkritikeren. Nærmere bestemt 15.000 kr.

Årets prismodtager af 15. Juni Fondens pris på 15.000 kr. til årets kunstkritiker 2023 er kunstkritiker og forfatter Maria Kjær Themsen.

Som kritiker, kurator og redaktør kender Maria kunstbranchen godt gennem en række meget forskellige ansættelser; som medhjælpende gallerist, som medredaktør af kunstavisen og tidsskriftet ’Karriere’. Hun har været korrespondent til de internationale kunstmagasiner ’Frieze’, ’Flash’ og ’Kunstkritikk’, hun har i perioder skrevet kunstkritik til Politiken og Weekendavisen, senere har hun arbejdet som kunstredaktør ved Information. Derudover er hun forfatter til en række bøger om billedkunst, hvor den største og væsentligste er ’Berørt – om dansk kunst i det nye årtusind’, som udkom i 2020.

Prisen blev uddelt ved en ceremoni på Charlottenborg den 15. juni 2023. Fonden er meget glad for at kunne donere 15. Juni Fondens kunstkritikerpris 2023 på 15.000 kr. til Maria Kjær Themsen.