Nu får danskerne Arter at se – hjælp de nye brugere godt i gang

17. maj 2021

Nu får danskerne Arter at se – hjælp de nye brugere godt i gang

Den 17.-18. maj præsenteres Arter for hele landet. Naturinteresserede danskere vil gerne give naturen en hånd, og de får brug for hjælp til at lære mere om den.

Arter har levet en stille tilværelse, siden der blev fri adgang til at oprette sig som bruger i november 2020. Nu skal hjemmesiden arter.dk med tilhørende app ud at leve blandt danskerne, som får Arter ind i stuerne i løbet af ugen op til FN’s internationale biodiversitetsdag den 22. maj.

Du kan hjælpe Arter godt i gang med at blive Danmarks digitale mødested om biodiversitet ved at gå ind at stemme på artsbestemmelsen af de fund, der bliver lagt ind, via ”Bestem art”. Du kan hjælpe med at validere, både hvis du er oprettet som artsekspert på Arter, og hvis du er almindeligt naturinteresseret.

Forventningen er, at interessen for Arter vil være stor. Forud for lanceringen har antallet af brugere endnu ikke rundet 1.000 personer, men dette antal kan stige meget kraftigt og pludseligt, hvis danskerne tager Arter til sig fra første færd. Og det er der grund til at tro, at de gør.

Biodiversitet er nemlig et ord, der er steget i popularitet i de senere år. Mange mennesker vil gerne hjælpe med at passe på naturen, og første skridt er at lære arterne at kende. For hvordan skal man lære at passe på en art, når man ikke engang ved, hvad man har set?

Derfor vil der også blive lagt rigtig mange billeder på Arter, hvor det vil være svært at bestemme arten. For uden viden om arter er det også umuligt at vide, hvilke detaljer der er vigtige at tage billeder af. Derfor er tålmodighed og forståelse nøgleord med særlig vægt i de kommende måneder. Her er det godt at have øje for muligheden af at validere fund på et højere niveau, f.eks. slægt, familie eller orden.

Jo mere viden danskerne får om vores arter, desto større gavn for naturen. Du kan gøre en forskel ved at dele ud af din viden via validering og konstruktive kommentarer til de enkelte fund.

 

Fakta:

Arter indeholder data fra flere end 40 millioner fund fra mange forskellige datakilder.

Nye fund valideres under ”Bestem art”.

Arter består også af en feltapp, som gør det nemt at melde fund ind, mens du er ude i naturen. Med eller uden mobildækning.

Funddata fra Arter kan bruges gratis af alle, f.eks. forskere og naturforvaltere.

Arter er udviklet som et samarbejde mellem Statens Naturhistoriske Museum, Miljøstyrelsen, Naturhistorisk Museum Aarhus og DanBIF.

15. Juni Fonden har støttet Arter.dk med 6 mio. kr.