Installationsfoto: I'm Sorry, This Space Is Reserved, gruppeudstilling I Nikolaj Kunsthal. 30. August 2024 til 19. januar 2025, Værker på billedet: Maria Koshenkova:The Caretaker I (2022), The Caretaker III, 2024 og The Caretaker IIII, 2024, Photo credit: Mads Holm
13. november 2024

Fonden lancerer nyt program til støtte af unge billedkunstnere

Nu præsenterer 15. Juni Fonden “15JF UNG KUNST”, der er et ambitiøst mangefacetteret program, der tilbyder støtte til unge billedkunstnere gennem hæderspris, legatforløb og kapacitetsopbyggende initiativer. Programmet bygger på fondens tidligere succesfulde tiltag og dækker fem strategiske fokusområder, som skal fremme kunstnernes udvikling og styrke deres rammevilkår. Fonden har afsat 6-8 mio. årligt til det nye program.

Styrkelse af unge kunstnerskaber
Programmet er særligt designet til at støtte de helt unge kunstnerskaber med unikke visuelle udtryk og stemmer, der fortjener at blive hørt. Gennem blandt andet et tæt og skræddersyet forløb, hvor tre nyuddannede kunstnere vil blive fulgt tæt over en længere periode og modtage økonomisk støtte til fx atelierplads, udstillingsproduktion samt kunstfaglig, administrativ og teknisk rådgivning fra førende eksperter inden for kunstfeltet. Indsatsen suppleres medfire bredere målrettede initiativer, der kan hjælpe de unge talentfulde kunstnere på vej i deres udvikling på det tidspunkt, hvor de står på tærsklen til at blive vedvarende, visuelle stemmer på den danske kunstscene.

Om dette nye storstilede program siger fondsdirektør i 15. Juni Fonden Henriette Christiansen:Vi har uddelt hæderspriser til dimitterende billedkunstnere gennem mere end 10 år. Jubilæet var en god anledning til at evaluere prisen. En grundig evaluering bl.a. med input fra de tidligere prismodtagere viste, at hæderspriserne har gjort en positiv forskel for modtagerne. De har set dem som udtryk for anerkendelse, og de har haft stort brug for prispengene. Men evalueringen viste også, at unge kunstneres udfordringer generelt er meget store både ift. indtjening, mulighed for at skabe kunst, visning af kunsten og opnåelse af anerkendelse for den. Der var derfor brug for en både bredere og dybere støtte til hele ”økosystemet” omkring de unge billedkunstnere. Derfor øger vi vores støtte til unge billedkunstnere og søsætter et nyt og mere systemiskorienteret program. Det er udtryk for Fondens ambition om at øge impacten af sin støtte.”

Hæderspris og 2-årigt post-graduate legatforløb
Hædersprisen på 50.000 kroner, som allerede er uddelt 11. gange tidligere, bliver forsat uddelt til tre udvalgte dimmiterende kunstnere som en anerkendelse af deres talent. Prisen uddeles årligt ved et  hædersprisarrangement, der skal sætte fokus på modtagernes kunstneriske praksis.

Som noget nyt følger der et skræddersyet udviklingsforløb med hædersprisen. Her giver fonden de tre nyuddannede kunstnere kunstfagligsparring samt tilbud om mentorstøtte, produktionsmidler og værkstedsadgang, sammen med hædersprisen. Det 2-årige forløb omfatter også støtte til atelierudgifter og deltagelse i et årligt alumnearrangement, der fremmer netværksdannelse og præsentation af deres arbejde og giver kunstnerne en unik mulighed for at udvikle deres praksis på et højt niveau.

Udvælgelsen foregår igennem en kunstfaglig jury bestående af professor Mikkel Bogh (KU), billedkunstner Tore Hallas samt kunstanmelder og skribent Mai Misfeldt.

Om det kommende juryarbejde siger billedkunstner Tore Hallas og professor Mikkel Bogh:

15. Juni Fondens arbejde har været meget vigtigt for mig som kunstner, både gennem prisen efter afgang for fem år siden, og støtte til at museer har kunnet erhverve mine værker til deres samlinger. Jeg er glad for at se støtten til billedkunsten, den sværeste af alle kunstarter at leve af, blive udvidet af fonden, og gennem det nyoprettede legatforløb håber jeg at se nyuddannede kunstnere få fodfæste i deres egen praksis, hvilket især kan være svært for kunstnere fra mindre privilegerede baggrunde, som de sidste års økonomiske situation har ramt hårdest. Jeg glæder mig meget til at påbegynde juryarbejdet og især at dykke ned i afgangsudstillingerne de næste tre år med mine vidende og generøse kollegaer.” – siger  Tore Hallas.

Med det nye ’Program for nyuddannede billedkunstnere’ har 15. Juni Fonden udvidet indsatsen for støtte til unge kunstnere i den helt rigtige retning. Hædersprisen står stadig i centrum, men ved oven i dette at tilbyde et to-årigt forløb med blandet andet professionel mentor og økonomisk opbakning til etablering af atelierplads, vil kunstnerne få et endnu bedre afsæt for en karriere som selvstændigt udøvende. Jeg er sikker på, at fremtidens prismodtagere vil hilse initiativet meget velkommen.” – siger Mikkel Bogh.

Kapacitetsopbygning
Fonden ønsker at styrke kunstnernes arbejdsvilkår ved at støtte organisationer, der faciliterer udviklingsforløb, atelierfællesskaber og tiltag, som hjælper kunstnere med at etablere og drive egen virksomhed. Derudover støttes initiativer, der opbygger netværksrelationer blandt kunstnere og aktører både i og uden for kunstbranchen.

Udstillinger og formidling
Fonden prioriterer støtte til udstillinger af samtidskunst og til kunstkritik, herunder støtte til individuelle kritikere, som formidler nyuddannede kunstneres arbejde. Derudover ydes særlig støtte til afgangsudstillinger for at fremme formidlingen af nyuddannede billedkunstnere.

Værkindkøb
For at styrke nyuddannede kunstneres synlighed på museumsniveau, ønsker fonden fortsat at støtte værkindkøb af deres værker til museumssamlinger. Kunstpuljen til museer indeholder en maksimal ansøgningssum på 150.000 kroner, målrettet indkøb af værker af danske samtidskunstnere under 45 år. Dette initiativ skal sikre en bred repræsentation af nye talenter i museernes samlinger.

Ny viden og debat
Et årligt alumnearrangement vil skabe rammerne for vidensudveksling, hvor juryens medlemmer bidrager med ny viden, og de seneste prismodtagere præsenterer deres praksis. Fonden vil desuden løbende undersøge og følge arbejdsvilkårene for nyuddannede kunstnere og indgå i samarbejde med relevante organisationer om at forbedre rammevilkårene. Hvert 3.-5. år evalueres programmets indsats for nyuddannede billedkunstnere, og tidligere prismodtagere inddrages i denne proces.

Fremtidssikring af kunstnerisk talent
Med dette nye program fortsætter fonden sin mission om at styrke danske billedkunstneres karrieremuligheder og fremme bæredygtige kunstneriske miljøer. Programmet sigter mod at skabe bedre betingelser for kunstnere og sikre en god overgang fra uddannelse til et professionelt virke.

Kontakt programchef Per Voetmann i 15. Juni Fonden, hvis du vil vide mere.

NYHEDER

7 unge kunstnere og designere modtager Fondens hæderspris

For 11. år i træk uddeler 15. Juni Fonden hæderspriser til  nyuddannede talenter inden for kunst og design.